Close Menu
 

Nieuwighedenkeuring tijdens Garden trials and Trade

15 april 2019
Nieuwighedenkeuring tijdens Garden trials and Trade

Als mede-initiatiefnemer van Garden Trials and Trade zal de keuringscommissie van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) ook tijdens de tweede editie nieuwigheden keuren. De keuringscommissie heeft bijzonder veel ervaring als het gaat om het keuren van boomkwekerijgewassen op beurzen. ‘Tijdens Garden Trials and Trade draait alles om innovatie en nieuwigheden, dus is de KVBC een logische partner om deze introducties op waarde te schatten’, stelt de organisatie.

Bij het keuren worden beoordelingsformulieren gebruikt, speciaal ontwikkeld voor deze keuringen. Er wordt naar verschillende criteria gekeken en hiervoor worden punten (0-10) gegeven. Uiteindelijk leidt het totaal aantal punten tot een besluit of er een medaille wordt toegekend. Deze medaille kan in Brons, Zilver of Goud zijn. De nieuwigheid met het hoogste puntenaantal is de beste nieuwigheid van Garden Trials and Trade.

Criteria bij keuring
Criteria waarop wordt gelet bij de keuring zijn: sierwaarde/algemene indruk, innovatiewaarde, presentatie en toepasbaarheid in de praktijk. Bij sierwaarde/algemene indruk wordt gekeken naar de eigenschappen van de plant: zijn de bladeren/bloemen/vruchten aantrekkelijk; is de plant stevig; is de plantvorm goed en regelmatig, etcetera. De innovatiewaarde is het belangrijkste criterium; deze score telt dan ook dubbel. Bij het introduceren van de nieuwe cultivar is het van belang dat deze zoveel mogelijk afwijkt van al bestaande cultivars. Nieuwigheden die slechts in detail afwijken van bestaande cultivars, voegen in de praktijk meestal niet veel toe. Een plant die duidelijk afwijkt van alle andere cultivars binnen een groep, zal dan ook veel hoger worden gewaardeerd.

Presentatie
Hoewel het bij de keuring om de kwaliteiten van de planten gaat, speelt presentatie wel degelijk een rol. Planten die met spuitresidu, in vieze potten of met mos op de grond worden gepresenteerd, scoren hier laag. In principe verwacht de keuringscommissie dat de planten worden getoond in een verkoopbare kwaliteit, zoals deze ook in de handel en bij tuincentra worden verkocht. De gedachte is dat als de inzender bij deze 'wedstrijd', wat de keuring toch wel een beetje is, geen goede plant presenteert deze dat ook niet als eindproduct doet.

Toepasbaarheid
Het laatste criterium is de toepasbaarheid. Sommige planten kunnen alleen als potplant of alleen als bos- en haagplantsoen worden gebruikt. Andere planten zijn veel veelzijdiger in toepassing, bijvoorbeeld voor impulsverkoop, borders, plantenvakken en openbaar groen. Deze laatste groep planten zal hoger scoren op toepasbaarheid.Bekendmaking beste nieuwigheid GTT 2018: Helma van der Louw van KBC en Ronald Laman van Breederplants

Inzicht in de beoordeling
Na afloop zijn de scoreformulieren door inzenders op te vragen bij de KVBC. Op deze wijze kunnen inzenders en veredelaars meer inzicht krijgen in de beoordeling van hun planten door vakgenoten. Ook de logo's, behorend bij de diverse medailles zijn door de inzenders op te vragen. Deze kunnen voor PR-doeleinden (website, labels, catalogus, etc.) worden gebruikt. De KVBC ondersteunt de introductie van nieuwigheden zoveel mogelijk!Beste nieuwigheid GTT 2018: Hydrangea paniculata 'Breg14' (Polestar)